Referat fra årsmødet 2011

AF POUL ERIK PEDERSEN, KØBENHAVNS POLITI

Torsdag den 12. maj mødtes 20 personer til Årsmøde i Frøslevlejren. Her blev gæsterne indkvarteret i Veteranhjemmet i bygning H 16.
Frøslevlejren blev opført som interneringslejr under 2. Verdenskrig. Den ikke helt færdigbyggede lejr blev taget i brug den 13. august 1944, da cirka 750 modstandsfolk, næsten alle fra Horserødlejren i Nordsjælland, ankom til stedet. Ca. 12000 personer kom til at stifte bekendtskab med lejren under 2. Verdenskrig.
I dag er der flere museer i lejren – bl.a. FN Museet. Desuden er der en efterskole.

Palle Mørkøre, direktør på Business College Syd, var årets ”hemmelig gæst”. Desværre gik han på med lidt forsinkelse, da teknikken drillede lidt. Jeg ved ikke, om udstyret var indkøbt i forbindelse med lejrens indvielse i 1944.
Palle Mørkøre fortalte om sin karriere som jagerpilot, hvor han har fløjet F-16 fly. Han startede sin pilotuddannelse den 1. august 1989, og i 1994 blev han færdig med uddannelsen. Som 30 årig var han chef for en jagereskadrille.
Palle Mørkøre har fløjet aktiv i bl.a. Kosovo og Afghanistan. I 2009 blev han international operationschef på Nato’s afghanske luftbase Kandahar Airfield. Han fortalte om sit karriereforløb, der i 2009 var ved at gøre ham til den nye chef for Flyvestation Skrydstrup. En flyvestation med ca. 750 ansatte. Her havde han i 2007 været fungerende chef i ca. 5 måneder.
Ca. 10 dage før udnævnelsen blev han vraget til jobbet, da Forsvarsministeriet ville have en anden person til jobbet.
Dette fik ham til at forlade flyvevåbnet. I 2010 søgte han jobbet som direktør på Business College, og han fik jobbet med start pr. 1. august 2010. Dog var han lidt bekymret for skolens fremtid, da den økonomiske situation gør, at der skal ske en sammenlægning af flere skoler i området.
Han savnede ikke sin tid i flyvevåbnet, ligesom et job som civil pilot ikke har interesse.

Man blev næsten forpustet af at høre om hans karriere. I dag er han 41 år gammel, men han burde næsten være 10 år ældre med det han har nået i sin karriere. Og så ligner han nærmest en på 30.
Palle Mørkøre er måske den person i det danske forsvar, som man har brugt flest penge på i forbindelse med uddannelsen. Utroligt at man lader sådan en kapacitet forsvinde – formentlig fordi han har udtalt sig kritisk i forbindelse med aktionen i Afghanistan.

Herefter kunne formanden byde velkommen til VPK Flemming Bech fra International Udstationering.
Flemming Bech indledte med at fortælle om ændringerne i Rigspolitiets Organisation. Efterfølgende redegjorde han for de forskellige missioner.
Efter aftale med Flemming Bech fremsender han et indlæg til bladet.
Herefter var det tid til generalforsamlingen.
Kl. 1900 var der afgang til Øster Højst Kro, hvor vi fik en 3 retters menu med diverse vine. Her var ikke brug for en Bo Bech til at lære personalet at lave mad. Selv en ”madekspert” som mig måtte overgive sig.

Efter middagen benyttede Kurt Bannerhoff lejligheden til at takke Jørgen Rasch Møller for sin indsats i bestyrelsen. Jørgen bliver snart ”rigtig” pensionist, og han får derfor ikke længere adgang til politiets mail. Desuden kæmper han stadig med helbredet. Jørgen har altid brændt for foreningen, og vi er overbeviste om, at vi stadig kan trække på ham til nogle opgaver. Fra foreningen var der nogle flasker god rødvin som tak for indsatsen.

Kl. 2200 returnerede vi til Frøslevlejren, og der blev lavet kaffe, og de små glas blev fyldt op. Knud Møller havde været en tur over grænsen for at proviantere, så der manglede ikke noget. Og selvfølgelig kom alle de gamle historier frem igen.
Næste morgen havde vi allieret os med efterskolens køkken, så der blev dækket op med et lækkert morgenbord i skolens spisesal.

Som afslutning på arrangementet var der arrangeret et besøg i FN-museet. Et museum der blev indviet i 1992, og som fortæller om Danmarks internationale indsats fra 1948 og op til i dag.
Efter denne rundvisning var det tid til at sige farvel og på gensyn næste år. Endnu er det ikke fastlagt, hvor Årsmødet 2012 skal afholdes. Men har du kendskab til et godt sted – helst centralt i Danmark – så er du velkommen til at kontakte bestyrelsen.